Hoe word je brandweer

De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je niet onderschatten. Een sterke motivatie is heel belangrijk, maar je moet ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties beschikken om lid te kunnen worden van de brandweer. Voor je kan solliciteren bij de zone van je keuze moet je eerst het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen.

Behaal je FGA Solliciteer

Je bent meer brandweer dan je denkt

In België zijn er 17.300 brandweerlieden (m/v/x), waarvan 10.900 vrijwilligers. Zij helpen dag in dag uit mensen vanuit een van de 34 hulpverleningszones en vanuit de Brusselse brandweer. Wij zijn ervan overtuigd dat ook jij brandweer kan worden als je er de nodige tijd en energie aan wilt besteden. Dit moet je al tonen bij het afleggen van de federale geschiktheidsproeven. Als je deze tot een goede einde brengt, kan je met je Federaal Geschiktheidsattest (FGA) gaan solliciteren bij de zone van je keuze. Pas als je slaagt voor eventuele bijkomende aanwervingsproeven van de zone en ze je daar aannemen, kan je aan je brandweeropleiding beginnen. Hieronder en op de rest van deze website vind je meer info over het volledige aanwervingstraject.

1. Behaal je Federaal Geschiktheidsattest

Om te kunnen solliciteren om vrijwillig of professioneel brandweerpersoneel te worden, moet je een Federaal Geschiktheidsattest behalen. Om dit te behalen moet je een reeks van competentie-, handvaardigheids- en fysieke testen doorlopen. Om deze proeven te mogen afleggen, moet je voor je kan inschrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor het FGA op niveau van sergeant (middenkader) en op niveau van kapitein (hoger kader) zijn er nog een aantal bijkomende vereisten.

Federale Geschiktheidsproeven

Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je je inschrijven voor de federale geschiktheidsproeven. De proeven zijn onderverdeeld in een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en de lichamelijke geschiktheidsproeven.

Je moet je lichamelijke geschiktheidsproeven om de twee jaar vernieuwen als je wilt dat je FGA geldig blijft.

Bereid je voor

Schrijf je in

De elf opleidingscentra voor de civiele veiligheid organiseren de geschiktheidsproeven waarvoor je moet slagen om je Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Je mag zelf kiezen wanneer en in welk opleidingscentrum je je inschrijft. Dit staat los van de zone waarvoor je nadien wilt solliciteren of de provincie waar je woont. Hou er wel rekening mee dat de proeven niet volgens een bepaalde regelmaat georganiseerd worden en dat het in sommige gevallen dus sneller kan gaan als je je inschrijft bij het opleidingscentrum van een andere provincie.

  • 28November 08:00
    Handvaardigheids- / Fysieke proeven FGA Brandweerman en Civiele Bescherming / Basiskader [NL]

    Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

    De handvaardigheids- en fysieke proeven worden georganiseerd op de hierna vermelde sessies.

    Opgelet : Je kan je slechts inschrijven voor één sessie.

    Schrijf je in
  • 28November 08:00
    (Alleen toegankelijk zijn voor kandidaten die reeds een FGA behaald hebben) Verlenging lichamelijke geschiktheidsproeven FGA Brandweerman en Civiele Bescherming / Basiskader [NL]

    Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

  • 28November 08:00
    Competentie- / Handvaardigheids- / Fysieke proeven FGA Brandweerman en Civiele Bescherming / Basiskader [NL]

    Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

    De competentietest, handvaardigheids- en fysieke proeven worden georganiseerd op de hierna vermelde sessies.

    Schrijf je in
Bekijk alle data

2. Solliciteer bij een zone

Eens je je Federaal Geschiktheidsattest op zak hebt, kan je solliciteren bij de hulpverleningszone van je keuze. Surf hiervoor geregeld naar deze website of schrijf je in voor de “jobalerts” zodat je steeds op de hoogte bent van de laatste vacatures.
Het behalen van het FGA geeft geen garantie op een aanstelling als personeel van de hulpverleningszones. Het afleggen van de testen is wel een vereiste voorafgaand aan elke rekruteringsprocedure.

"De microbe van brandweer heeft me al op jonge leeftijd besmet. Ik was een van de eerste vrouwen in mijn korps. Ik ben gewoon mezelf gebleven en nu verloopt alles prima. Een goede raad: word je geprikkeld, gewoon doen! Het is haalbaar voor iedereen die het wilt."

Kris Custers - verpleegkundige, vrijwillige brandweervrouw en ambulancier bij zone Noord-Limburg.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen