Brandweervrijwilliger

Als brandweervrijwilliger combineer je de brandweer met je hoofdberoep of je studies. Zo zijn er vrijwilligers die werken als leerkracht, IT’er, garagist of directeur. Een bepaald deel van je vrije tijd stel je je beschikbaar en hou je er rekening mee dat je op deze momenten kan opgeroepen worden. Als je werkgever ermee akkoord gaat, kan je zelfs tijdens je werkuren uitrukken voor de brandweer.  Hoe dan ook krijg je veel terug voor je inzet: een professionele opleiding, een vergoeding voor je opleiding en de interventies die je uitvoert, een team waarop je kan vertrouwen en vooral: de dankbaarheid van de bevolking.

Want of je nu een mensenleven redt, een dier in nood helpt of iemand bevrijdt na een verkeersongeval, als brandweervrijwilliger zet je je in om anderen te helpen, je bent elke keer weer iemands held.

 

Misschien ben ook jij meer brandweer dan je denkt? Op deze pagina lees je hoe je vrijwilliger kan worden en vind je antwoorden op veel gestelde vragen.

Vrijwilliger bij de brandweer : niet zomaar een bijberoep!

STAP 1

Ga na of het iets voor jou is

Brandweer worden begint met een passie voor de brandweer en hulpverlening. De brandweer moet op jou kunnen rekenen, dus je moet gemotiveerd zijn.

STAP 2

Denk na over de zone waar je zou willen werken

Deze kaarten en adreslijsten tonen je waar er bij jou in de buurt een brandweerkazerne is. Kijk op de website van de zone waarin jij geïnteresseerd bent en contacteer hen voor meer informatie. Sommige zones organiseren ook infosessies, maak hier zeker gebruik van!

STAP 3

Schrijf je in voor de federale geschiktheidsproeven in een brandweerschool

Voordat je kan solliciteren bij de brandweer moet je eerst slagen voor de federale geschiktheidsproeven. Sommige zones helpen je voor te bereiden op de proeven, informeer hiernaar bij de zone waar jij wil solliciteren. 

STAP 4

Solliciteer bij de zone van jouw keuze

Heb je je FGA op zak? Proficiat! Je kan nu solliciteren bij de brandweer. Om te weten of er vacatures zijn, kan je je inschrijven op de vacature-alert of regelmatig deze website bezoeken. Je kan ook contact opnemen met de zone waar je wil werken om te vragen of zij binnenkort aanwervingen organiseren. De zone kan zelf nog bijkomende proeven voorzien. Ook dat vraag je best bij hen na.

STAP 5

Aangeworven? Start met je opleiding!

Ben je aangeworven als brandweer (m/v/x), dan start je stage en volg je je brevetopleiding aan een brandweerschool. Wanneer de lesdagen vallen en hoe ze gespreid worden over de tijd, hangt af van je aanwerving als beroepsbrandweer of vrijwilliger. Ook als vrijwilliger word je tijdens je opleiding betaald.

 

 

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen